Witam,
mam takie pytanie i propozycję tematu:
jak się odnosicie do wyborów samorządowych,do rady gminy - co o tym sądzicie?
Mi się wydaje,że wybory na prezydenta bardziej emocjonują ludzi i jest większa frekwencja,choć te samorządowe powinny być nam bliższe..
I: co sądzicie o działalności ludzi w tej materii?..w końcu "ktoś musi" to dla nas robić,chodzi mi o działanie na rzecz gminy...Jak to postrzegacie?
Edytowane przez crasher dnia 23-09-2010 19:10
no coś się w giminie dzieje- to trzeba przyznać. 'Rozkopana' ul. Jagiellońska koło szkoły w KM i 'Karolinka' na pewno się rzucają w oczy. Do tego parking za gminą, hala przy szkole w Kończycach Małych. A to tylko niektóre z tegorocznych inwestycji. Do tego można 'dołożyć' basen na młyńszczoku i wiele, wiele innych. Wiadomo, że każdy na temat obecnych władz ma swoje zdanie ;-) mnie się wydaje, że jest ok. Choć czy mieszkancom gminy nie wydaje się, że zmiana mogłaby wprowadzić do naszej gminy coś nowego ?
a co do tego, że wybory prezydenckie wywolują większe zaintersowanie i wieksze emocje to się zgodzę. Tak naprawdę własnie samorzadowe wybory powinny byc dla nas bardziej znaczace. W koncu jakby nie było władze gminy maja wiekszy wpływ na to jak jest, jak sie dzieje i jak sie mieszka w gminie. ;-)
Samorządowe na naszym szczeblu to świetna rzecz - głosuje się na konkretnego kandydata a nie na partię. Zwycięża ten kto ma najwięcej głosów. Mam w tym małe doświadczenie bo już raz startowałem. Ciekawe doświadczenie powiem szczerze. Wójta i radnych do gminy wybiera się bezpośrednio, do rady powiatu wyboru już odbywają się na listy i niekoniecznie do rady może trafić ktoś, kogo popieramy. Mnie ciekawi natomiast kto zamierza z obecnych radnych kandydować i kto oprócz nich. No i najciekawsza sprawa kto kandyduje na Wójta, bo jak na razie cisza.
Uważam, że głosowanie na konkretnego kandydata jest lepsze od wyboru listy... U nas w gminie widzę, że pewne decyzje Władza podejmuje chyba pod wpływem kampanii wyborczej, ale rozumiem to. Jestem ciekaw kandydatów na radnych i wójta. Każdy może wystartować... Mam nadzieję, że te wybory w przyszłości okażą się korzystne dla wszystkich sołectw.
no właśnie...
mi jeszcze brakuje informacji (jak już znamy kandydatów) co kto zrobił i co uważa na dany temat. Nie interesuję się tym na co dzień i jak przychodzi co do czego to trochę się w tym gubię... Przydałyby się później takie artykuły...
Ogólnie jestem zadowolona z poczynań i rozwoju naszej gminy gdzieś tam słyszałam,że jesteśmy na pierwszym miejscu (albo jednym z pierwszych) w zdobywaniu unijnych dotacji i wykorzystywaniu tego..czy ktoś coś o tym wie?
Hehe, to może crasher na wójta? ...zamiast ławki szukać...
Crash na wójta i żyłoby się lepiej. Kiedy dowiemy się kto startuje w wyborach ? nie orientuję się w tych rzeczach, bo jestem niepełnoletnia i nie interesowałam się tym ;]
Edytowane przez maku dnia 24-09-2010 15:43
Hej. Bez przesady, o wiele łatwiej jest pisać, niż rządzić. Marzy mi się jednak zmiana mentalności naszych rodaków, abyśmy się wreszcie zaczęli cieszyć z tego co mamy i starali się robić coraz więcej. Jak tylko listy będą opublikowane, na pewno damy je na naszą stronę. Zresztą listy kandydatów muszą być podawane do publicznej wiadomości.
a do kiedy takie listy muszą być podane? Jest na to jakiś termin?
Co do obecnych władz to jasne że wiele można zrobić lepiej a na pewno inaczej ale jestem zadowolony z obecnego rozwoju i musiał by się pojawić ktoś na prawdę mocny żeby pokonań obecnego wójta.
Edit:
Mogłeś Crash w sondzie dodać jeszcze opcję "nie mam 18 lat" bo tak nawet prowizorycznie nie dowiemy się ile procent uprawnionych chce zagłosować
Edytowane przez QbVZebrzydowice dnia 29-09-2010 06:06
Wybory coraz bliżej. Niestety dyskusja na razie nie rozkwita. Jednak na razie większość kart nie została odkryta. Do tej pory o nazwiskach mówi się nieoficjalnie. Ja powiem szczerze jestem daleki od tego by ufać obietnicom.
Ja trochę z innej beczki ale uważam, że jacy by kandydaci nie byli to należy zastanowić się nad tymi apolitycznymi. Partie wystawiają kandydatów bo jedne muszą, inne są pewne sukcesu itd. W samorządzie potrzeba gospodarza, a nie polityka. Co do typów kandydatów to nie mówcie (piszcie), że nie znacie przynajmniej dwóch kandydatów bo wioska, aż huczy
Ja powiem szczerze jestem daleki od tego by ufać obietnicom.
Co do obietnic to raczej głosowałbym na kogoś kto ma konkretne pomysły, a nie slogany typu "Od nędzy do piniendzy" czy "Trzeba by coś zrobić
emka napisał(a):
Co do typów kandydatów to nie mówcie (piszcie), że nie znacie przynajmniej dwóch kandydatów bo wioska, aż huczy
No potwierdzasz to co napisałem wyżej - na razie oficjalnie nie ma żadnego chociaż wioska huczy. Slogany, sloganami, a ja jestem ciekaw jaka będzie frekwencja. Bo jakby nie było, do rady gminy są wybory bezpośrednie.
Na wójta też są bezpośrednie, a to że do 20 tys. mieszkańców do RG są bezpośrednie to tylko wypada się cieszyć, bo głosujemy na konkretną osobę.
Jeżeli ktoś chce poszerzyć info. nt. wyborów to polecam stronkę:
http://prawo.wieszjak.pl/tagi/1023,0,wybory-samorzadowe.html
Myślę, że wkrótce wszystko będzie jasne Myślę, że mieszkańcy wiedzą, kto startuje na radnego gminnego i powiatowego. Najbardziej czekają na potwierdzone informacje kto startuje na Wójta Gminy. Wśród trzech "pewniaków" (czytaj plotek z dziedziny ) wymieniane są 3 nazwiska. 2 osoby z Zebrzydowic i 1 z Kończyc Małych.
WYBORCA napisał(a):
Tu sie mało dzieje ale na tej stronie: www.nasz-polityk.pl jest co poczytać o wójcie i radnych gminnych i powiatowych. Zajrzyjcie i skomentujcie
Panie wyborco, ja rozumiem reklamować inną stronę ale bez przesady tu nie musi być nudno
Zgodnie z art. 173 Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że odwiedzana strona korzysta z plików cookies. W związku z powyższym użytkownik strony może domyślnie ustawić w przeglądarce poziom, czy, ile i jakie chce cookies. Brak takich ustawień będzie świadomym aktem woli i akcetpacji plików cookies.
Pomysł, prowadzenie, ciężka praca, wykonanie: Crasher,
pomoc i takie tam Czarny, manio (nowe skrypty i inne), sponsor serwisu firma ALARMADI
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie
części lub całości informacji, zdjęć, grafik, kodów i innych zawartych
na stronie http://www.zebrzydowice.net w formie elektronicznej lub
jakiejkolwiek innej bez zgody autora zabronione.
(C) 2003 - 2019.