Zebrzydowice.net » Urząd Gminy | Gminne Centrum Informacji | Wiadomości znad Piotrówki | GOK | • Straż Pożarna » OSP Kończyce Małe | OSP Zebrzydowice | OSP Marklowice Górne | • Kino » Piast - [Cieszyn] | • Edukacja » ZS Zebrzydowice | SP Kończyce Małe | SP Marklowice Górne | ZS Kaczyce |   • Zabytki » Zamek Kończyce Małe |  Kościoły » Parafia PWNMP - Zebrzydowice | Parafia PW św. Jozafata Kuncewicza - Marklowice Górne | Parafia PW Narodzenia NMP - Kończyce Małe | Kościół Zielonoświątkowy Zebrzydowice | •  Inne » | Informator | Strona Czarnego | Portal Kaczyc | • Portal » | Siatkówka | Piłka nożna |  Przerzutka | Videorelacje | Fotorelacje | Fotorelacje NOWE! | | zanim skomentujesz

Zobacz temat
Nieoficjalny Portal Gminy Zebrzydowice » Wybory 2010 » O wyborach ogólnie
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 gość(ci)
Strona 1 z 2: 12
 Drukuj temat
wybory samorządowe i działalność w partii
krilady
Wyżej  #1 Drukuj posta
Dodany dnia 22-09-2010 21:01
Awatar

SENIOR

Data rejestracji: 31/07/2010 10:46

Witam,
mam takie pytanie i propozycję tematu:
jak się odnosicie do wyborów samorządowych,do rady gminy - co o tym sądzicie?
Mi się wydaje,że wybory na prezydenta bardziej emocjonują ludzi i jest większa frekwencja,choć te samorządowe powinny być nam bliższe..
I: co sądzicie o działalności ludzi w tej materii?..w końcu "ktoś musi" to dla nas robić,chodzi mi o działanie na rzecz gminy...Jak to postrzegacie?
Edytowane przez crasher dnia 23-09-2010 19:10
Podzielenie się tym wpisem:
Delicious Facebook Google Tweet This

maku
Wyżej  #2 Drukuj posta
Dodany dnia 23-09-2010 16:17
Awatar

Czasem tu wpadam

Data rejestracji: 16/05/2010 20:46

no coś się w giminie dzieje- to trzeba przyznać. 'Rozkopana' ul. Jagiellońska koło szkoły w KM i 'Karolinka' na pewno się rzucają w oczy. Do tego parking za gminą, hala przy szkole w Kończycach Małych. A to tylko niektóre z tegorocznych inwestycji. Do tego można 'dołożyć' basen na młyńszczoku i wiele, wiele innych. Wiadomo, że każdy na temat obecnych władz ma swoje zdanie ;-) mnie się wydaje, że jest ok. Choć czy mieszkancom gminy nie wydaje się, że zmiana mogłaby wprowadzić do naszej gminy coś nowego ?

maku
Wyżej  #3 Drukuj posta
Dodany dnia 23-09-2010 18:00
Awatar

Czasem tu wpadam

a co do tego, że wybory prezydenckie wywolują większe zaintersowanie i wieksze emocje to się zgodzę. Tak naprawdę własnie samorzadowe wybory powinny byc dla nas bardziej znaczace. W koncu jakby nie było władze gminy maja wiekszy wpływ na to jak jest, jak sie dzieje i jak sie mieszka w gminie. ;-)

crasher
Wyżej  #4 Drukuj posta
Dodany dnia 23-09-2010 19:13
Awatar

Główny administrator

Data rejestracji: 29/04/2010 10:09

Samorządowe na naszym szczeblu to świetna rzecz - głosuje się na konkretnego kandydata a nie na partię. Zwycięża ten kto ma najwięcej głosów. Mam w tym małe doświadczenie bo już raz startowałem. Ciekawe doświadczenie powiem szczerze. Wójta i radnych do gminy wybiera się bezpośrednio, do rady powiatu wyboru już odbywają się na listy i niekoniecznie do rady może trafić ktoś, kogo popieramy. Mnie ciekawi natomiast kto zamierza z obecnych radnych kandydować i kto oprócz nich. No i najciekawsza sprawa kto kandyduje na Wójta, bo jak na razie cisza.
www.zebrzydowice.net
www.ox.pl
www.czynne24.net

www.zebrzydowice.net
Art
Wyżej  #5 Drukuj posta
Dodany dnia 23-09-2010 22:01
Awatar

Nowicjusz

Data rejestracji: 01/05/2010 10:36

Uważam, że głosowanie na konkretnego kandydata jest lepsze od wyboru listy... U nas w gminie widzę, że pewne decyzje Władza podejmuje chyba pod wpływem kampanii wyborczej, ale rozumiem to. Jestem ciekaw kandydatów na radnych i wójta. Każdy może wystartować... Mam nadzieję, że te wybory w przyszłości okażą się korzystne dla wszystkich sołectw.
Art

krilady
Wyżej  #6 Drukuj posta
Dodany dnia 24-09-2010 08:45
Awatar

SENIOR

no właśnie...
mi jeszcze brakuje informacji (jak już znamy kandydatów) co kto zrobił i co uważa na dany temat. Nie interesuję się tym na co dzień i jak przychodzi co do czego to trochę się w tym gubię... Przydałyby się później takie artykuły... Smile
Ogólnie jestem zadowolona z poczynań i rozwoju naszej gminy Smile gdzieś tam słyszałam,że jesteśmy na pierwszym miejscu (albo jednym z pierwszych) w zdobywaniu unijnych dotacji i wykorzystywaniu tego..czy ktoś coś o tym wie?
Hehe, to może crasher na wójta? Wink Pfft ...zamiast ławki szukać... Grin

maku
Wyżej  #7 Drukuj posta
Dodany dnia 24-09-2010 15:41
Awatar

Czasem tu wpadam

Crash na wójta Pfft i żyłoby się lepiej. Kiedy dowiemy się kto startuje w wyborach ? nie orientuję się w tych rzeczach, bo jestem niepełnoletnia i nie interesowałam się tym ;]
Edytowane przez maku dnia 24-09-2010 15:43

crasher
Wyżej  #8 Drukuj posta
Dodany dnia 24-09-2010 20:01
Awatar

Główny administrator

Hej. Bez przesady, o wiele łatwiej jest pisać, niż rządzić. Marzy mi się jednak zmiana mentalności naszych rodaków, abyśmy się wreszcie zaczęli cieszyć z tego co mamy i starali się robić coraz więcej. Jak tylko listy będą opublikowane, na pewno damy je na naszą stronę. Zresztą listy kandydatów muszą być podawane do publicznej wiadomości.

www.zebrzydowice.net
www.ox.pl
www.czynne24.net

www.zebrzydowice.net
QbVZebrzydowice
Wyżej  #9 Drukuj posta
Dodany dnia 07-10-2010 19:24
Awatar

Czasem tu wpadam

Data rejestracji: 30/04/2010 21:30

a do kiedy takie listy muszą być podane? Jest na to jakiś termin?
Co do obecnych władz to jasne że wiele można zrobić lepiej a na pewno inaczej ale jestem zadowolony z obecnego rozwoju i musiał by się pojawić ktoś na prawdę mocny żeby pokonań obecnego wójta.

Edit:
Mogłeś Crash w sondzie dodać jeszcze opcję "nie mam 18 lat" bo tak nawet prowizorycznie nie dowiemy się ile procent uprawnionych chce zagłosowaćWink
Edytowane przez QbVZebrzydowice dnia 29-09-2010 06:06

crasher
Wyżej  #10 Drukuj posta
Dodany dnia 07-10-2010 19:27
Awatar

Główny administrator

Wybory coraz bliżej. Niestety dyskusja na razie nie rozkwita. Jednak na razie większość kart nie została odkryta. Do tej pory o nazwiskach mówi się nieoficjalnie. Ja powiem szczerze jestem daleki od tego by ufać obietnicom.

www.zebrzydowice.net
emka
Wyżej  #11 Drukuj posta
Dodany dnia 07-10-2010 20:12
Awatar

Czasem tu wpadam

Data rejestracji: 17/05/2010 11:09

Ja trochę z innej beczki ale uważam, że jacy by kandydaci nie byli to należy zastanowić się nad tymi apolitycznymi. Partie wystawiają kandydatów bo jedne muszą, inne są pewne sukcesu itd. W samorządzie potrzeba gospodarza, a nie polityka. Co do typów kandydatów to nie mówcie (piszcie), że nie znacie przynajmniej dwóch kandydatów bo wioska, aż huczySmile
Ja powiem szczerze jestem daleki od tego by ufać obietnicom.

Co do obietnic to raczej głosowałbym na kogoś kto ma konkretne pomysły, a nie slogany typu "Od nędzy do piniendzy" czy "Trzeba by coś zrobić

crasher
Wyżej  #12 Drukuj posta
Dodany dnia 07-10-2010 23:07
Awatar

Główny administrator

emka napisał(a):
Co do typów kandydatów to nie mówcie (piszcie), że nie znacie przynajmniej dwóch kandydatów bo wioska, aż huczySmile

No potwierdzasz to co napisałem wyżej - na razie oficjalnie nie ma żadnego Wink chociaż wioska huczy. Slogany, sloganami, a ja jestem ciekaw jaka będzie frekwencja. Bo jakby nie było, do rady gminy są wybory bezpośrednie.
www.zebrzydowice.net
www.ox.pl
www.czynne24.net

www.zebrzydowice.net
emka
Wyżej  #13 Drukuj posta
Dodany dnia 08-10-2010 07:47
Awatar

Czasem tu wpadam

Data rejestracji: 17/05/2010 11:09

Na wójta też są bezpośrednie, a to że do 20 tys. mieszkańców do RG są bezpośrednie to tylko wypada się cieszyć, bo głosujemy na konkretną osobę.
Jeżeli ktoś chce poszerzyć info. nt. wyborów to polecam stronkę:
http://prawo.wieszjak.pl/tagi/1023,0,wybory-samorzadowe.html

Art
Wyżej  #14 Drukuj posta
Dodany dnia 09-10-2010 20:04
Awatar

Nowicjusz

Data rejestracji: 01/05/2010 10:36

Z oficjalnymi - sprawdzonymi informacjami musimy poczekać do 22 października...

obserwator
Wyżej  #15 Drukuj posta
Dodany dnia 18-10-2010 20:28
Awatar

Nowicjusz

Data rejestracji: 18/10/2010 20:16

Kompletna cisza przedwyborcza.Wszyscy się czają?

crasher
Wyżej  #16 Drukuj posta
Dodany dnia 18-10-2010 22:06
Awatar

Główny administrator

Myślę, że wkrótce wszystko będzie jasne Smile Myślę, że mieszkańcy wiedzą, kto startuje na radnego gminnego i powiatowego. Najbardziej czekają na potwierdzone informacje kto startuje na Wójta Gminy. Wśród trzech "pewniaków" (czytaj plotek z dziedziny Smile) wymieniane są 3 nazwiska. 2 osoby z Zebrzydowic i 1 z Kończyc Małych.

www.zebrzydowice.net
WYBORCA
Wyżej  #17 Drukuj posta
Dodany dnia 27-10-2010 11:08
Awatar

Czasem tu wpadam

Data rejestracji: 14/10/2010 18:15

Tu sie mało dzieje ale na tej stronie: www.nasz-polityk.pl jest co poczytać o wójcie i radnych gminnych i powiatowych. Zajrzyjcie i skomentujcieSmile

krilady
Wyżej  #18 Drukuj posta
Dodany dnia 27-10-2010 11:28
Awatar

SENIOR

też czekam na jakieś informacje Smile

crasher
Wyżej  #19 Drukuj posta
Dodany dnia 27-10-2010 19:02
Awatar

Główny administrator

WYBORCA napisał(a):
Tu sie mało dzieje ale na tej stronie: www.nasz-polityk.pl jest co poczytać o wójcie i radnych gminnych i powiatowych. Zajrzyjcie i skomentujcieSmile

Panie wyborco, ja rozumiem reklamować inną stronę ale bez przesady Wink tu nie musi być nudno
www.zebrzydowice.net
www.ox.pl
www.czynne24.net

www.zebrzydowice.net
WYBORCA
Wyżej  #20 Drukuj posta
Dodany dnia 27-10-2010 19:09
Awatar

Czasem tu wpadam

Data rejestracji: 14/10/2010 18:15

Dotychczas było nudno ale teraz staje sie bardzo ciekawie.

Poleć ten wątek
Podziel się z innymi: Delicious Facebook Google Tweet This
URL:
Facebook - Lubię To:

Strona 1 z 2: 12
Przejdź do forum: